Eurobuttons

Корозо копчета

Корозо Копчета

 

Екологията и целта на човечеството за пестене на ресурсите се отразява дори за направата на копчетата в последните десетилетия и затова от все повече се изработват от естествени материали като дърво, корк, седеф, рог, слонова кост, корозо и други. Така нареченото „корозо“, непознато за много хора е натурален и евтин продукт, който се обработва и оцветява
лесно, а именно Вие също сте имали корозо копчета, защото са едни от най-разпространените. Корозо и неговото значение идва от тропическа палма от рода Phytelephas, която се нарича още „тагуа” или „корозо”. Тя вирее в дъждовните гори на Южна Америка. В нейните плодове има по няколко ядки с кафява външност и доста твърда бяла сърцевина. Нарича се още „растителна слонова кост“, тъй като наподобява на костта поради пожълтяването заради слънчевите лъчи, които я огряват. Приликата е много оценена от хората. Местни занаятчии произвеждат страхотни малки скулптори, които са много популярни за туристите. Първият внос в Еквадор води до популяризиране и след това през 1920 година повече от 20% от копчетата в САЩ са били корозо копчета.

Суровината е била пред изчезване, при настъпването на пластмасата след края на Втората Световна Война. Въпреки това се възстановява с бързи темпове, заради тенденцията на екологията, както и масовото производство на копчетата от растителна слонова кост. Суровината корозо се води неизчерпаема, а за добиването й не е нужно да се секат дървета, а се прибират плодовете, който са на земята. Месото на плода се използва за храна на животните, а семките се изземат за фабриките за копчета и ателиетата на художниците. Продуктивността на тази суровина е висока, защото плодът пада сам, а семената в него са напълно зрели и подходящи за обработка.

Корозо копчетата имат главни предимства и едно от тях е, че щадят природата. Предимство е също самият материял и неговата възможност за разнообразие в дизайна на копчето.
Корозо структурата под микроскоп представлява навити растителни влакна. Натуралният продукт, вече обработен дава невероятна здравина и устойчивост към надраскване и удаари.
Боите се поемат навътре в материяла на 3-4 мм и това позволява висококачествено оцветяване.

Нека Ви запознаем с тяхната изработка. Всяко корозо може да се избелва, реже, пресова, прогаря, гравира с лазер, полира и още много други методи. Това предоставя широко разнообразие и вариации за всеки модел копче, а ние от EUROBUTTONS целим да постигнем ефект, който е зашеметяващ.
Всяко едно копче е уникано само по себе си, защото според специалистите това се дължи на структурата, която
е различна една от друга при всяко копче. Ивиците влакна по повърхността не се заличават нито след обработката,
нито след боядисването и правят продукта ясно отличим и разпознаваем. Ефекта е малко по-скъп от полиестерните копчета, поради ивиците по повърхността и индивидуалността,
която те създават заедно с желания ефект. Именно всяко семка идва от Еквадор исе обработва индивидуално и боите, с които се обработва не са евтини.

Грижата за корозо копчетата е лесна, тъй като може дрехите с тях да се перат и гладят. Копчетата поемат влага, но не се притеснявайте, защото се възстановяват напълно след като изсъхнат.