Eurobuttons

Копчета от кост

Копчета от кост

По-възрастните може би ще помнят старите кокалени копчета. Разбира се по-старото остава с потъмнял цвят. Били са навсякъде, от ризите на бабите до възглавниците. Дори майките са крояли специални елечета, когато е излязла модата на детските жартиери, върху които зашиваха големи кокалени копчета, а на тях се закачаха жартиерите. Костта е невероятно подходяща резбоване, гравиране и рисуване. С днешната технология обаче, всичко това се прави с лазерен лъч. Клиените харесват и надписите, логото на дизайнера, чието произведение е примерно дрехата. Впечатляващи ефекти се образуват от съчетанието от гравиране и боя в дъното на браздичките.
Прогорването се води един от най-красивите методи за придаване на винтидж или ретро стил. Специалистите смятат, че този материал е един от най-подходящите за обработка с високи температури, защото получените нюанси и сенки не могат да бъдат повторени върху нищо друго.
Ние можем да изработим уникална партида по Ваш дизайн, като стриктно спазим всичките Ви изисквания и задоволим дори най-взискателните клиенти.

Модерният стар материал

Копчетата от кост са били едни от предпочитаните сред роговите и седефените. След като хората са се научили да гледат животни, материал е имало в изобилие. Костта е била сравнително лесна за обработка, твърда и понасяла лесно пране и сушене. Нямала е блясъка на скъпоценните метали и камъни, нито дори на седефените раковини, но пък не струвала много и вършела отлична работа. Археолозите са въодушевени и до ден днешен от намирането на костни миниатюри
Изработени с труд от безименни майстори преди векове.
Славата на костните копчета, обаче е била забавена в средата на 20 век. Полиестерните и пластмасовите били на почит дълго време, но след появата на технолиогията и лесната обработка, копчетата от кост възцарили своята слава, като впечатлили хората с красота. Можете да познаете копчетата от кост с по-голяма плътност от останалите естествени материали и това прави копчета от тях по-тежки при равни или други условия. Звукът, който издава когато се изпусне е все едно сте ударили стъкло с порцелан. Има характерен цвят и боядисването им приляга безусловно. Уникалното е, че може да се добие красив ефект, когато боята леко се протърка на места и отдолу изпъкне естествената основа.

Употреба на копчетата от кост преди и сега

Днес копчетата от кост са изискани, с висока декоративна стойност, допълнения към специфичен стил дрехи или материи, а преди са били просто малък накит, който не впечтлявал с блясък и се е използвал главно да закопчава и откопчава. Копчетата от кост подхождат идеално на платове от естествени влакна от растителен или животински произход – вълна, лен, памук.
Главно предпочитани са за връхни дрехи – палта, якета, сака, шлифери и др. Прилягат идеално и на костюми и спортни жилетки.
Грабват окото и интереса на колекционери. Не са изключени в изложби и се радват на специално внимание в единствения Музей на копчето в Италия.